24 de març 2014

SANT PAU, RECINTE MODERNISTA

Hospital Sant Pau, de Lluís Domènech i Montaner
Cinc anys d'obres per rehabilitar sis dels dotze pavellons modernistes de l'Hospital de Sant Pau de Barcelona, projectats per Lluís Domènech i Montaner. Pedres, voltes de mosaics, vitralls de colors,  ceràmiques de les façanes i les escultures d'Eusebi Arnau i de Pau Gargallo llueixen com el dia de la inauguració, el 1930. També s'han rehabilitat els jardins, la inspiració dels quals l'arquitecte va treure de l'Institut Pere Mata der Reus.
Hospital de Sant Pau.
En primer terme el recinte modernista,
al fons, l'actual complex hospitalari.

L’antic hospital perd el sentit  per al qual va ser construït però, en canvi, els espais modernitzats mostren als ciutadans aquesta joia  arquitectònica. La rehabilitació dels altres sis pavellons continuarà a mesura que es vagin aconseguint fons.
Ocuparan diàriament el recinte dos tipus d’usuaris: d’una banda, els treballadors de les institucions  internacionals que ja s’estan instal·lant als pavellons acabats, com per exemple, l’Organització Mundial de la Salut, la Casa Àsia, l’Institut Forestal Europeu,  la Xarxa Mundial d’Operadors d’Aigua, i, de l’altra, els turistes que, previsiblement, hi acudiran en massa. De moment, vint-i-sis mil ciutadans del país hem fet cues quilomètriques per visitar els pavellons modernistes en les dues setmanes de portes obertes. A partir d'ara s'hi accedirà pagant vuit euros.