15 de gener 2012

CASA GISPERT, UN PLAER PER ALS SENTITS

Sembla que el temps s'hagi aturat a la botiga Casa Gispert, a tocar de Santa Maria del Mar (Sombrerers, 25). Hi ha passavolants que, atrets per les aromes, hi entren i compren avellanes o ametlles torrades, i hi ha els clients habituals que ja hi venien amb els besavis. Hi trobem fruits secs, fruita dessecada, olis, vinagres de primera qualitat, espècies d'arreu del món, herbes aromàtiques i medicinals, tes, cafès, xocolates, mels i melmelades, conserves, sal d'herbes, sucres de tots els tipus, torrons casolans i gelats artesans... Delicatessen. Van obtenir el Premi Coq d’Or 1999 que atorga l'associació francesa Les Gourmands Associés, per l'excepcional qualitat dels productes i com a reconeixement dels 10 millors artesans alimentaris d'Europa.
L'establiment manté en funcionament el forn de llenya d'estil romà, el mobiliari original: taulell d’una peça, prestatgeries de fusta, calaixos arrenglerats i senalles d’espart que mostren els productes torrats calents i fumejant.
El 1851 era un magatzem on es guardava productes importats d'Amèrica ("dipòsit de safrà", "cafès", llegim en els rètols de la façana). Més endavant els seus propietaris, Enric i Alfons Gispert, les inicials dels quals el seu pare (Josep Gispert, metge de Centelles) va incloure al nom de l'establiment, es van anar especialitzant en la torrefacció de cafè, gra i fruita seca fins arribar a conseguir, després de molts anys de feina, el grau de Mestres Torradors. Avui, entrar a la Casa Gispert és un plaer per als sentits.

Han sabut preservar escrupolosament l’atmosfera 
heretada i mantenen el seu estil. Són aquests 
comerços els que donen personalitat, que marquen 
la diferència i que atorguen una categoria a Barcelona.
LLUÍS PERMANYER. «La Vanguardia», 21.09.1998