Coincidint amb els 80 anys de l'alliberament d'Auschwitz (27-1-1945), l'espai expositiu VisualKorner de Barcelona presenta
Post Scriptum, fotografies del fotògraf d'art i activista cultural Joan Ramell (Almenar, Segrià, 1957), sobre diversos espais dels camps de concentració i extermini nazis. Sachsenhausen, Dachau, Auschwitz, Mauthausen, gueto jueu de Theresienstadt, Ravensbrück i Buchenwald. Una sèrie fotogràfica excepcional, una mostra de la qual l'autor va publicar (Tushita edicions, 2022) acompanyada de les seves impressions escrites i de l'epíleg del poeta i traductor Francesc Parcerisas.
Un cop més aquest treball demostra que després de l'horror d'Auschwitz es pot escriure poesia sobre tot allò que ens n'inspiri. I, doncs, també es pot projectar una mirada creativa als capítols foscos de la història i descriure'ls amb imatges i paraules. A la sèrie de fotografies Post Scriptum, Ramell ha captat espais buits atapeïts de xiscles, i del silenci de l'agonia que va fer topar cossos i laberints de murs tatuats pel desesper. Ha revisitat la nàusea de la malaltia dels confinats en cambres tenebroses i l'olor dels forns crematoris a ple rendiment; ha recorregut cambres desolades amb desguàs directe al clavegueram on s'hi respira l'amuntegament de persones que van perdre la condició de ser-ho. I allà on no arriba el llenguatge, hi arriba el plor. Ramell no plora. Commogut, anota l'experiència intel·lectualitzada a través del llenguatge visual i la prosa poètica. I ens fa topar amb la pregunta ¿Amb què estava distret l'àngel de la guarda que va arribar-hi tan tard?
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgVNp9ghRgjw1wAYt59SMeI6gRWHlb8j3oCvEJsR_MPCyfcwGpwI7l1YdVtDW-hgjBesWV48Vwwc9uzLKL2NONVXeJ315XdySCYfr9pYNi0iPrxd1C7pk9VT0QHiCRFDFq9bfs5iJ2Rbf5WURmMR_bNqOjEbtacNxTEr1D64230VDMS2bn279_7F3ose0XN/w400-h251/22post%20scriptum.jpeg)
.
Joan Ramell ha exposat sèries fotogràfiques a Barcelona, Bilbao, Ciutadella, Gandia, Sagunt, Olot, Vic, Torroella de Montgrí, Igualada. Té obra fotogràfica en dipòsit a l'Espai d’Art Xec Coll de Ciutadella (Menorca); a la col·lecció Lina Font, de Begues; a l'Espai d'Art Hac Mor, de Capellades i forma part d'Indicis, Itinerari Artístic de Vallgrassa Centre Experimental de les Arts, Garraf.
Publicacions:
Diafragma. Curbet Edicions, 2012 (foto-poemari en col·laboració amb la poeta Gemma Gorga) Mirades –la insistència del lloc i la persistència de l’àmbit–. Editorial A Mà, 2016 (fotografies panoràmiques)
Oculus. 2019 (capsa de fotografies rodones, edició artesanal)
In itinere. Editorial Tushita, 2020 (fotografies de viatges)
Post scriptum. Editorial Tushita, 2022 (fotografies dels camps de concentració nazis)
Hebdomadari. Edicions de l’Albí, 2024 (amb textos de l’escriptora Farners Casas)