13 de maig 2024

'BARBA-ROSSA', AL CENTRE DE LES ARTS LLIURES

Barba-rossa, a partir de la novel·la de Joan Pons
Adaptació i dramatúrgia: Clara del Ruste i Sergi Marí
Direcció: Sergi Marí. Cia. La Trup
Centre de les Arts Lliures, Barcelona - Fundació Joan Brossa
Adaptació de Barba-rossa, novel·la històrica de Joan Pons (Ferreries, Menorca, 1960), situada a la Menorca del segle XVI, en l'epoca que el pirata turc Barba-rossa (malnom de Khair ed-Din Paixà) feia incursions al port de Maó, després d'haver assolat tota la costa mediterrània amb assassinats i saquejos. A la versió teatral s'hi recreen els fets de 1535, quan el corsari havia estat derrotat a Tunis el per les hosts de Carles I. Maó es va trobar indefensa entre dos focs i va ser objecte de malvesats per les dues bandes.
La companyia La Trup narra els fets com si d'un conte es tractés, a partir de l'experiència de Roger Genestar, un criador d'ocells visionari, enamorat d'una de les esclaves de Barba-rossa. Per aconseguir-la viatja per tota la costa Mediterrània i arriba a conèixer el corsari sanginari. Amb una posada en escena austera, utilitzant attrezzo que els personatges treuen d'uns muntets de deixalles situats a banda i banda de l'escenari. Són restes de naufragis, l'element més vistós i funcional de les quals és un gran tronc que representa el cavall que encaterinarà definitivament el pirata.
En una assemblea, cinc prohoms de l'illa s'ofereixen a Roger Genestar per emprendre l'envestida contra Barba-rossa. "Jo som..." A la penombra de la sala, em va tocar posar-me a la pell d'un dels personatges. 8/10   

Llegiu-ne la crítiva d'Andreu Sotorra a «Clip de Teatre»

*

Extracte de la crítica en àudio al canal SPOTIFY