20 de febrer 2013

RESTAURANT CUNIRRI, EN CLAU CASOLANA

Restaurant Cunirri. El plat cunirri, l'especialitat de la casa
RESTAURANT CUNIRRI
 Crta. de l'Argentera, km 1, Duesaigües
Reserves: 977 834 153  -  cunirri@tinet.cat

El Restaurant Cunirri és a Duesaigües (Baix Camp). El trobareu abraçant el poble, a la banda esquerra de la carretera que porta a l'Argentera. M. Teresa Rius  i  Francisco Fernández el van obrir ara fa setze anys. El nom de procedeix de cuni (fonètica de conill) i ri (de Rius, cognom de la fundadora i primera cuinera), mare del Josep i sogra de l'actual xef, la Pilar Mestrich, de qui han heretat la calidesa de tracte, l'experiència sàvia,  i, sobretot, el secret de l'especialitat de la casa, "el cunirri", una cassoleta de conill amb herbes aromàtiques i una picada de fruits secs propis del territori.
La Pilar Mestrich és una xef jove i madura, sense ínfules, té el sentit comú de fer una cuina de temporada que li permet ajustar els preus. Elabora un receptari patrimonial amb tocs personals, que sedueix per la qualitat dels productes de la terra i desperta els gustos oblidats del paladar.

L'ESQUER DEL CUNIRRI
En aquest restaurant de muntanya, s'hi palpa la natura i l'atmosfera casolana, sense trampa. El plaer d'entaular-se amb estovalles i sobreestovalles, amb tovallons de granité, encara que sigui un dia feiner. El gust de sentir-se posseït pel verd, amb ganes de lliurar-se a la contundència dels plats de la xef.

Restaurant Cunirri. Menjador
ENTREM AL CUNIRRI...
El menjador és un espai ampli (120 m2), amb capacitat fins a 140 persones, amb tot el confort. Acull tot tipus de celebració i àpats de temporada (calçotades), tant de famílies  com d'entitats. La fusta domina la decoració i li aporta calidesa; uns finestrals de cap a cap de la sala donen en primer terme als horts,  als marges dels conreus d'ametllers, avellaners, olivers;  al fons es veuen els boscos d'alzines sureres dels quals despunta l'ermita de santa Bàrbara, al capdamunt del castell d'Escornalbou.

L'ESMORZAR CUNIRRI
La clientela deixa el vehicle a l'aparcament i s'entreté a la terrassa sota les moreres, les branques de les quals s'enfilen des de l'entrada fent arcs. Avui fa un fred viu i el mestral xiula desbocat. El restaurant ha obert les portes a les nou, amb l'estufa atiada, una olla amb farigola humidificant l'ambient i poms de mimosa florida a la barra. Les cafeteres desperten amb cafès Brasília. Serveixen els entrepans i els esmorzars de forquilla i ganivet.

L'APERITIU CUNIRRI
Cada dia de  12:00 a 15:00 ofereixen des de la primera consumició —ja sigui cervesa, refresc o vi—, una tapeta diferent cada vegada, fideuà, arròs al curry, xoricets al vi blanc, una mandonguilla amb patates, musclos a la marinera...

Restaurant Cunirri. Amanida tèbia de fruits secs
DINAR AL CUNIRRI
A l'hora de dinar, la clientela podrà veure el Josep que fa la cocció en directe i  podrà sentir les flaires de la carn a la brasa, de l'escalivada, de les patates al caliu, del pa torrat, de les carxofes regades amb oli d'oliva extra verge DO Ciurana. No pot faltar-hi l'escudella fumejant, esclar, però també es pot optar per diversos entrants:
L’espardenya (torrada amb escalivada i anxoves), entremesos (taula dels millors embotits de la comarca), i les amanides (recomano la de fruits secs amb formatge de cabra calent o amb salmó),  esqueixada i empedrada de bacallà, patata amb brandada de bacallà.

Els plats de carn fets a la brasa:  entrecot, llonganissa, conill, xai, amb guarnició generosa.  Els plats cuinats:  fricandó, el conill amb caragols, el cunirri —la recepta secreta de la xef—, bacallà amb panses i pinyons, tot acompanyat de vi del Priorat o cava.

Les postres cunirri: de músic (fruits secs de la comarca acompanyats de moscatell del Priorat), menjar blanc, crema, bunyols, pastís de formatge...


RUTES QUE PASSEN PEL CUNIRRI
El Restaurant Cunirri no és lloc de pas de multituds, s'hi ha d'anar expressament. Tot i així, motoristes i ciclistes fan marrada per aturar-se una estona al restaurant i fer un refresc o esmorzar entaulats amb comoditat. Fins i tot una penya ciclista ha dissenyat una ruta de cap de setmana. Vegeu "Cunirri pel trenet" o aquesta altra: "Cunirri-extrem".
 

Fotos cedides per Josep Fernández i Pilar Mestrich

Per saber-ne més, cliqueu la imatge: