29 de gener 2013

SET BLANCANEUS I UN NAN


Set blancaneus i un nan
Autor: Carles Cano
Il·lustracions: Núria Feijoó
Edicions del Bullent, 2013
Per a lectors a partir de 10 anys
El conte Set Blancaneus i un nan va obtenir el Premi Carmesina de Narrativa Infantil 2012. L'autor, Carles Cano (València, 1957), transgredeix el relat popular recollit pels germans Grimm que els lectors coneixen de petits, i en fa una versió sorneguera, maliciosa, per a lectors més avançats.

Amb un relat àgil i un llenguatge desimbolt, Cano explica que les set Blancaneus neixen trigèmines i quatrigèmines de dos parts successius. ¿On anirem a parar amb tantes princeses reunides i cap hereu per coronar?, remuga la reina. Per por d'altres naixements múltiples, el rei i la reina dormen en habitacions separades i, a partir d'aquest fet, el rei s'enfila literalment pels arbres. Hi rampa —com el baró d'Italo Calvino— i es desentén dels assumptes propis del càrrec.  Arriba al regne un nan en circumstàncies similars al moisès bíblic. Reina i consellers s'empesquen una versió oficial perquè el poble l'accepti com hereu providencial. El nan és un comerciant espavilat i es posa el rei a la butxaca, el mirall màgic informa la reina que hi ha algú més influent que ella. El fa emigrar al bosc, s'hi presenta amb la poma enverinada. I aquí comença el final feliç, lluny de la reina arrogant: Les exblancaneus emigren amb el nan a la seva república de comerciants, on es casen amb nois que fan oficis normals. Una delícia de conte cívic, en el qual l'autor mostra un cop més el domini del registre col·loquial de la llengua. Set Blancaneus i un nan és un text ideal per llegir en veu alta, sobretot si el diu un contacontes hàbil com el mateix escriptor.
© Núria Feijoó. Nadala 2012
Basada en Set blancaneus i un nan

La il·lustradora Núria Feijoó  hi ha posat les imatges gràfiques. Ha fet una interpretació caricaturesca de les Blancaneus i el seu entorn reial, sobretot de la tibada reina. Ha resolt amb una mirada poètica el personatge del nan, un comerciant humil que no sap com se'n sortirà de les urpes de la malvada reina.  Ha concretat la felicitat en els set fills mascles d'una de les exprinceses i el nan,  jugant amb qualsevol cosa al voltant d'una taula acollidora.
Un text reeixit, unes il·lustracions rodones, un conjunt ple de matisos i múltiples racons per a la reflexió. Una joia rara.


Núria Feijoó ha adaptat,  per a la nadala de 2012, la darrera il·lustració del conte, dedicada a Carles Cano, que es deleix per les botifarres de ceba. Vegeu al cistell de la dreta pomes d'or importades directament del jardí de les Hespèrides.

Tanque els ulls i evoque
 l’esclat de felicitat que m’envaïa
Els dies que en anar cap al menjador
Sentia l’oloreta d’aquelles meravelles
Sequetes i olioses de Xirivella.
CARLES CANO, fragment de Nadala, 2012