03 de desembre 2011

ESTOL DE GRUES (GRUS GRUS)

Estol de grues. Duesaigües, 11-XI-2011. Foto: © Lena Paüls
Un estol de grues comunes (Grus grus) han passat en migració per sobre el poble de Duesaigües, al Baix Camp. Les grues volaven altes, en direcció sud, cap al Castell d'Escornalbou i feien molt de renou (era l'11 de novembre, passades les dues el migdia, amb el cel amenaçant de pluja.)
Ho sé ara, que eren grues, després que me n'hagi informat l'ornitòleg Màrius Domingo. El que no em podia imaginar és que fossin uns ocells tan grossos (1,2 m de llargària). Sembla que passen per Catalunya, però no hi paren, tot i que alguns exemplars hi hivernen.  Procedeixen de les àrees de cria al nord d'Europa i s'ajunten a la Península ibèrica per hivernar. Sobretot a Extremadura. És molt coneguda la gran concentració de milers d'exemplars que es produeix a Gallocanta.
Les grues tenen potes llargues, coll llarg i estret, bec curt. Tenen el plomatge gris cendrós, amb una falsa cua formada per les plomes de les ales. S'alimenten de llavors, bulbs, invertebrats i petits vertebrats. Descansen prop de pantans i en zones entollades. No tenen depredadors específics. És una au gregària durant l'emigració i sovint es veuen grups familiars aïllats que mantenen un contacte visual i sonor amb altres famílies.

Llegiu el post GRUA, de Màrius Domingo de Pedro
al blog «Ocells al Camp i la Conca de Barberà»