09 de juliol 2021

'EL DESIG ÉS TAN FUID COM LA MAR', AL MUSEU MARTÍTIM

Comisari: Victor Ramírez Tur. 
Il·lustracions: Ariadna Veas
El Museu Marítim de Barcelona (Drassanes Reials) presenta l'exposició El desig és tan fluid com la mar, que proposa una mirada a les relacions eròtiques, sexuals i sentimentals que s'han donat a bord durant segles i que han estat un dels temes més silenciats de la història de la navegació.

Les actes judicials de l’Arxiu General d’Índies recullen, sobretot, experiències d’abús de poder i d’assetjament sexual, generalment contra les baules més dèbils de la tripulació: els patges que embarcaven a l’edat de 8 o 9 anys, molts per escapar de la misèria, i els grumets, que hi arribaven a l’edat de 15 o 16 anys.
Però la documentació també descriu múltiples experiències plaents i consentides, sovint entre tripulants del mateix estatus, fet que no només afavoria el contacte i la camaraderia, sinó que permetia desvincular-se de les dominacions resultants de l’estratificació jeràrquica de càrrecs.
Un cas paradigmàtic és el matelotage, una jurisprudència del segle XVI i XVII que tenien els pirates de l’illa de la Tortuga destinada a garantir l’herència en cas de mort d’un dels signants i  que sovint ha estat interpretada com una institució matrimonial, per la qual cosa eren acusats de sodomia i depravació.
 
L'exposició també aborda la construcció de la imatge del mariner homosexual durant el segle XX per part de diversos autors com Jean Genet que va escriure Querelle de Brest, l’any 1947 i  va ser portada al cinema per Rainer Werner Fassbinder l’any 1982. 
 

La imatge del mariner hipermascle es va relaxar fins a la normalització, com per exemple en les campanyes publicitàries de perfums Jean Paul Gaultier.
Els imaginaris homosexuals s'han anat normalitzant, però no han millorat les condicions per als professionals LGTBIQ vinculats al món marítim.
Exposició oberta fins al 14 de novembre.