10 de novembre 2020

PEL·LÍCULA 'L'OMBRA DEL PASSAT'

L'ombra del passat
Director: Florian Henckel von Donnersmarck
Alemanya, 2018
L'ombra del passat [Werk ohne Autor] és un fris històric, polític i humà, des de tots els punts de vista delicat i brillant. Destapa horrors de la medicina en temps del nazisme i posa l'èmfasi en el poder de l'art per transmetre la veritat. Comença en època del nazisme més dur, des de la mirada infantil de Kurt, el protagonista, que visita de la mà de la seva tieta i mentora primera en la recerca de la bellesa,  la mostra nazi sobre art degenerat, on un guia explica les maldats morals d'obres d'art modern. Poc després, la tieta té un brot psicòtic i la traslladen a una institució dirigida pel ginecòleg nazi Carl Seeband, que l'esterilitza i dona l'ordre de gasejar-la, en virtut de mantenir la raça ària lliure de malalts.
Més endavant, trobem el jove Kurt com a estudiant d'art a l'Alemanya comunista i es veu com el realisme socialista, "al servei del poble", progressa a grans gambades, de fet, no hi ha lloc per a res més. A l'Acadèmia de Belles Arts de Berlín,  coneix i s'enamora d'Ellie, una alumna de disseny de moda, el pare de la qual és precisament el diabòlic metge Carl Seeband.
La pel·lícula s'inspira en la vida del pintor Gerhard Richter  (Dresden, Alemanya, 1932). Va estudiar a la prestigiosa Acadèmia d'Art de Düsseldorf, fet que li va permetre entrar en contacte amb representants de l'art pop i trencar amb el realisme. L'any 1962, Richter va fusionar pintura i fotografia en les seves conegudes "fotopintures". La tècnica consisteix a traslladar a la pintura fotografies amateurs i la utilització d'un pinzell sec sobre la superfície humida de la tela, per crear un efecte borrós i efímer. La recerca d'aquesta singularitat estilística de Richter es recull a la pel·lícula.

Nominada a dos Oscar 2019 (millor fotografia i millor pel·lícula de parla no anglesa)

 Disponible a Filmin. 9/10