  | 
Coliflor o bròquil blanc d'un hort de Duesaigües  
Foto: © Íngrid Vilà | 
Ara hem d'escriure el nom sense guionet: coliflor. Nom científic: 
Brassica oleracea varietat 
botrytis subvarietat cauliflora. Aquesta crucífera rica en vitamina B  la van introduir els romans, possiblement com a remei del maldecap. A casa ens agrada bullida i amb un raget d'oli d'oliva.  Algunes vegades hem elaborat més el plat:  hi hem afegit beixamel i formatge i l'hem gratinada al forn. Tot i així, a causa de l'olor que fa en bullir-la són comptades les vegades que en mengem. Que si un raget de llet, que si dues fulles de llorer, que si un raig de vinagre...  Sempre hi ha a prop algú que pregunta ¿de què és aquesta pudor? Inevitable.
Cybèle, qui les aime, augmente ses verdures,
Fait couler le rocher et fleurir le désert.
CHARLES BAUDELAIRE