18 de juliol 2024

EXPOSICIÓ 'FERNANDE OLIVIER', AL MUSEU PICASSO


El Museo Picasso reivindica a l'exposició  Fernande Olivier, Pablo Picasso i els seus amics la figura de la model i artista francesa Fernande Olivier (París, 1881 - Neuilly-sur-Seine, 1966), parella sentimental i mussa de Pablo Picasso, quan el pintor just començava a despuntar en els moviments artístics d’avantguarda.  S'hi va inspirar per pintar diverses de les seves famoses obres del període cubista i algunes escultures entre 1907 a 1909. Una de les senyoretes d'Avinyó està modelada en Olivier, durant l'estiu de 1909 a Horta de Sant Joan.

 

L'exposició fa un recorregut per la vida de l'escriptora a partir de fotografies inèdites i diversos retrats signats pel seu cercle d'amistats.  Autora de relats i poemes (encara inèdits) que evidencien una gran sensibilitat i interès intel·lectual. És una de les escasses veus femenines que han arribat com a testimonis dels artistes del Bateau-Lavoir,  arran de Picasso et ses amis (1930), les memòries dels set anys de convivència amb Picasso, una relació caracteritzada per la violència.  La sèrie va començar a sortir a «Le Soir», fins que Picasso va bloquejar-ne la publicació. El 1956 Picasso li va passar un petita pensió a canvi de no publicar res més mentre els dos visquessin. Picasso la va sobreviure set anys.

S'hi poden veure obres procedents de diversos museus: Museu Nacional Picasso de París, Museo Bellas Artes de Bilbao, Staatsgalerie Stuttgart, Düsseldorf Kunstsammlung, Museo Reina Sofía i Museo Nacional Thyssen-Bornemisza entre d’altres.

Oberta fins al 6 d'octubre