La Grossa. La Grossa de Cap d'Any.
31 de desembre 2013
30 de desembre 2013
15 ANYS SENSE BROSSA
Joan Brossa (Barcelona, 19 gener 1919 - 30 desembre 1998) |
Es commemora el quinzè aniversari de la mort del poeta, dramaturg, mag i artista plàstic, Joan Brossa. L'última entrevista feta a Brossa va ser publicada per Andreu Sotorra en el Dominical del diari AVUI, cinc mesos abans de la seva mort. Aquesta és la introducció a la conversa:
«La primera casa que va projectar Òscar Tusquets és al barri del Guinardó, al capdamunt d'un carrer que fa pujada. A Brossa li agraden les diferents alçades dels pisos perquè "així no se senten els veïns". El ritual es compleix: les claus són a la porta per "fer enrera els lladres". L'estudi està "desordenadament ordenat", en paraules de Brossa. L'estudi primitiu del carrer Balmes es va inundar un dia i només és gairebé un record fotogràfic. Ara, els balancins dominen un espai on no pots fer un pas sense mirar de no trepitjar una carta signada per algú, o una postal dedicada, o un fanzine dels temps d'avantguarda. Joan Brossa seu en un dels balancins. Davant seu, al respatller de les cadires de braços, tres noms cèlebres: Busby Berkeley, Martin Scorsese i Buster Keaton. Al poeta, dramaturg, artista plàstic i mag, li agrada el cinema, però aquesta vegada toca parlar de teatre.»
28 de desembre 2013
FESTIVAL DE RECICLATGE
Drap-Art’13 és el Festival Internacional de Reciclatge Artístic de Catalunya. Un espai de reflexió i creació, amb la participació de cent cinquanta artistes. S'hi desenvolupen tallers, exposicions i intervencions en l'espai públic amb obres d'art realitzades amb objectes de rebuig. S'hi esperen quinze mil visitants. Recomanable per a qui hagi sentit l'impuls de creativitat abans de llençar les càpsules de Nespresso.
Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) i voltants.
Entrada lliure.
Fins al 5 de gener.
27 de desembre 2013
LA MANUAL ALPARGATERA
La botiga Manual Alpargatera (carrer Avinyó, 7) de Barcelona és una capsa de sorpreses. Compten amb la tradició de mestres artesans espardenyers i venen espardenyes. La botiga figura a la guia de botigues imprescindibles de la ciutat i això fa que sempre hi hagi cua de turistes emprovant-se calçat. Els de la Manual Alpargatera van fer les espardenyes blanques de cànem per al papa Wojtyla; són els proveïdors de les espardenyes de l'uniforme de gala dels mossos d'esquadra. Les espardenyes d'aquesta firma han arribat a Hollywood. L'actor Jack Nicholson en va comprar uns parells i també en són usuaris Jean Paul Gaultier, Penélope Cruz, Freddy Krueger i Julian Moore.
La família Oliver va inaugurar la botiga l’any 1941. La senyora Oliver va aplicar teixits i complements de fantasia a les espardenyes. Un parell d’anys després, les models de Manuel Pertegaz desfilaven amb espardenyes catalanes i després, a París. La senyora Joana Martínez va ser la mà dreta de la senyora Oliver i després una successora del negoci, ja que ha mantingut viva la fusió entre l’artesania i la modernitat dels dissenys.
25 de desembre 2013
FORN ARTESÀ CA L'IGNASI
A Duesaigües tornem a menjar bon pa. Des de l'estiu tenim un forn artesà de llenya propi, Ca l'Ignasi. El forner és Joan Ros Rofes, un forner jove, que ha recuperat la tradició i ens ha tornat a agafar ganes de menjar pa del dia, acabat de fer, olorós, saborós, cruixent.
Havíem passat uns anys de sequera pastissera. A la memòria teníem els pans, les grans fogasses i les fantàstiques coques amb recapte i les molsudes i daurades coques de sucre de Martí Bondia i del seu fill Sebastià que va continuar la feina de qualitat a l'obrador. Ara, el nostre forner, fent tàndem amb la Micoia Rabassa Bonet, la seva dona, fan cada dia realitat un somni per a un poble de dos-cents habitants: tenir pa acabat de fer.
El forner Joan Ros amb coques de sucre i coques amb recapte |
Comandes:
Tel. 679 99 69 38 - 609 83 95 96
24 de desembre 2013
JOSEP M. ESPINÀS, PERIODISTA
Josep M. Espinàs ha rebut el premi Ofici de Periodista del Col·legi de Periodistes de Catalunya. Articulista, entrevistador, presentador de programes televisius... El mestratge natural, universal, de l'Espinàs.
La meva timidesa em posa dificultats
quan he d'escoltar una frase amable
que dura més deu segons.
quan he d'escoltar una frase amable
que dura més deu segons.
JOSEP M. ESPINÀS
23 de desembre 2013
MAGATZEMS EL INDIO
El gran magatzem de roba El Indio (carrer del Carme, 24), de Barcelona es va fundar el 1870. Conserva la decoració d'estil modernista, els relleus florals, la decoració de la cantonada en molt bon estat. L'etapa d'esplendor va ser entre el 1900 i 1929, època en què comptaven amb vint dependents, vint aprenents i sis mossos. Durant la guerra, es van quedar sense personal, sense gènere, sense clientela. Ara venen jocs de llit, tovalloles, roba de casa i també tela a metres, que compra sobretot la clientela paquistanesa del barri. Els de l'Indio, entre una cosa i l'altra, sobreviuen amb aquest negoci d'un altre temps, tot i la pressió comercial. Un passeig per les prestatgeries ens fa descobrir troballes impagables per a disfresses creatives de Carnestoltes. Però el local és de renda antiga i el contracte de lloguer finalitza el 2014. La continuïtat d'El Indio no està assegurada.
21 de desembre 2013
PLAERS DE COMENÇAMENTS D'HIVERN
Olorar els rams d'eucaliptus de la Fira de Santa Llúcia,
somiar amb anuncis creatius de tot format,
badar pels aparadors mudats de Nadal. Plaers.
20 de desembre 2013
UN CONTE DE NADAL
Un conte de Nadal Adaptació i direcció: Ivan Andrade. Música: Ismael Dueñas. Teatre Poliorama, Barcelona |
19 de desembre 2013
UNA AVENTI DE JUAN MARSÉ
Adiós a la infancia, un aventi de Marsé Direcció: Oriol Broggi. Teatre Lliure de Gràcia |
Personatges de vuit novel·les de Juan Marsé, petites històries amb el lligam del protagonista que perd la innocènia, que constata l'engany dels somnis. És temps de postguerra, de misèria moral. La música de Jaume Sisa i tot l'ambient (al mateix local de la Cooperativa La Lleialtat, ara seu del Teatre Lliure, de Gràcia) que s'hi recrea al voltant és admirable. Bravo per la dramatúrgia de Pau Miró, bravo per tots els intèrprets i, esclar, pel conjunt servit amb la direcció d'Oriol Broggi. Adiós a la infancia, un aventi de Marsé és un espectacle potent, amb materials de primera. 10/10
18 de desembre 2013
SING SONG SWING, AL MALDÀ
Sing Song Swing. Círcol Maldà |
Vegeu aquí l'apunt que en vaig fer a l'estrena
17 de desembre 2013
LA ROSA TATUADA
La rosa tatuada. Teatre Nacional de Catalunya. |
L'abisme del dolor i la força inesperada que neix
de l'abandó. L'ànima que es blinda, el cos que es blinda,
la casa que es blinda. El fàstic de la mentida i el coratge
indomable que prové de la lucidesa. L'impuls, la necessitat
desbocada de guarir. La cura sexual.
CARLOTA SUBIRÓS, directora de La rosa tatuada.
Llegiu-ne la crítica d'Andreu Sotorra a «Clip de Teatre»
16 de desembre 2013
REGALART'13, A CAL MASSÓ
Espais-taller per exposar i vendre obres d'art: REGALART'13, una iniciativa del Centre d'Art Cal Massó de Reus (Pròsper Bofarull, 7). Els artistes: Ruiz Vaca, Dolors Ruiz, Gerard Valls, Màrius Arts, Luis González, Xavier Aluja, Cecília Vilanova, Natàlia Sanahuges, Marta Claret, Fina Veciana. Una oportunitat per conèixer l'obra d'artistes propers i trobar detalls únics i originals per regalar o per regalar-nos aquestes festes.
13 de desembre 2013
EL NOM, EN REPOSICIÓ
El nom. Foto: © David Ruano |
Al Teatre Goya, reposició de la comèdia El nom, un dels èxits (merescuts) de la darrera temporada.
Fins al 26 de gener.
Llegiu aquí l'apunt que en feia de l'estrena
12 de desembre 2013
BOMBOLLAVÀ, AL LLIURE
Bombollavà. Creació i interpretació: Pep Bou Teatre Lliure Montjuïc, Barcelona |
11 de desembre 2013
VÍCTOR MORA, ESCRIPTOR
Víctor Mora és el guionista de El Capitán Trueno |
«Els he fet jo.»
«¿No els ha copiat d'enlloc?»
«No senyora.»
«Senyoreta. ¿Vol dir que no els ha copiat?»
«Li asseguro que no.»
«Bé, bé... ¡Prou que m'adonaré si m'enganya! ¡S'enganyarà vostè mateix! Doncs, bé, si no els ha copiat, i és capaç de fer-ne més, aquí hi té feina. I pot començar quan vulgui.»
«Però... És que...»
«¿És que què?»
«És que jo volia ser dibuixant...»
«¡No sigui estúpid! Vostè no és dibuixant. Vostè és escriptor.» S'havia aixecat per significar-li que s'acabava l'entrevista.
«Va... Decideixi. ¿Lo toma o lo deja?»
VÍCTOR MORA
El tramvia blau (Editorial Laia, 1985)
10 de desembre 2013
ELS PASTORETS
Els Pastorets. Creació de Tricicle i Eòlia. Teatre Poliorama |
En aquests Pastorets no hi ha pastorets però sí que hi ha una cort considerable de dimoniets. L'infern, a l'escenari del Poliorama, té la mesura humana i cap dins un bidó dels de torrar castanyes. Sort que unes grans flames projectades fan l'efecte temut. El milloret de la banda dels de l'avern són Satanàs i el seu secretari llepa, Llucifer, que broden totes les escenes. De la banda dels bons, hi ha l'impagable Arcàngel Miquel, estufat i titella. Espectacle (irreverent) per a tots els públics. 9/10
09 de desembre 2013
SPLENDA DEL MAG LARI
Foto: © David Ruano |
Tenim altre cop a la cartellera teatral barcelonina l'extraordinari espectacle Splenda del Mag Lari. Si voleu saber per què el recomano, llegiu-ne aquí l'apunt que en vaig fer.
Teatre Condal, fins al 4 de gener.
06 de desembre 2013
'ELS FERÉSTECS', PREMI BUTACA
L'obra Els feréstecs, de Goldoni que vam veure al Teatre Lliure, dirigida per Lluís Pasqual, ha estat guardonada amb el Premi Butaca 2013 al millor espectacle. La primavera que ve es podrà tornar a veure. Si voleu saber per què la recomano, llegiu-ne aquí l'apunt que en vaig fer.
05 de desembre 2013
'CAMÍ DE SIRGA', 25 ANYS
La caiguda del teatre, comunicat amb el cafè a través d'una gran porta amb cortines de vellut, fou més dramàtica. Per un càlcul erroni dels punts precisos on calia lligar els cables d'acer, la primera estirada de les màquines va resultar insuficient; amb prou feines provocà una sacsada del sostre i l'estrèpid d'un vol imprevist de muricecs; fins la tercera temptativa, després d'una coral blasfematòria dels operaris, una mica neguitosos per la volada de rates pinyades, no aconseguiren enderrocar-lo.
JESÚS MONCADA, Camí de sirga
Edicions La Magrana, 1988
Panoràmica de Mequinensa |
04 de desembre 2013
JOANA RASPALL, IN MEMORIAM
Joana Raspall i Juanola
escriptora, lexicòloga i bibliotecària.
(Barcelona, 1 de juliol de 1913 - Sant Feliu de Llobregat, 3 de desembre de 2013)
.
02 de desembre 2013
PLAERS DE FINAL DE TARDOR
Badar amb les evolucions d'un estol d'estornells a contrallum,
sucar pa de pagès en una tassa de xocolata fumejant,
escalfar els peus freds d'algú a qui estimes. Plaers.
30 de novembre 2013
VICENÇ CAMARASA, IN MEMORIAM
Camí d'Escornalbou. Foto: © Paüls |
Hi ha un silenci
expectant a l'obaga,
véns a quedar-t'hi.
Comença la mudança,
cal humitat i calma.
Comença la mudança,
cal humitat i calma.
29 de novembre 2013
BRECHT ARRIBA AMB EL TROLE A REUS
Jo, Bertolt Brecht, espectacle teatral amb textos de Bertolt Brecht, triats amb la lupa sensible de Ramon Llop, dirigint una companyia que s'anomena subcompanyia: El Trole. Suggereix emocions fortes.
28 de novembre 2013
RAFA XAMBÓ CANTA SHAKESPEARE
Coberta del disc: Andreu Alfaro |
Al Teatre Micalet de València es presenta el disc T'estimo tant, sonets de Shakespeare en format espectacle. Amb la veu i guitarra de Rafa Xambó, que ha fet la musicació de 12 sonets de la versió catalana de Txema Martínez. Xambó comptarà amb l'acompanyament al piano de Salva Vázquez i al violoncel de Matthieu Saglio. Els sonets de Shakespare parlen de l'amor adult que «coneix les delícies de la carn, l'horror i les angoixes de la pèrdua, les paradoxes de la luxúria i els camins del vici i les falsedats, un amor homosexual, hetero i bisexual, sense els prejudicis de la indústria de l'entreteniment de masses, un passeig per les diverses formes de l'experiència amorosa que ens commou i ens mou al coneixement i a la il·luminació com només sap i pot fer la bona poesia» afirma Xambó
El llibre que recull tots els sonets de Shakespeare, traduïts pel poeta lleidatà Txema Martínez, es troben editats a Eumo Editorial (2010). Va rebre el premi Jordi Domènech de traducció de poesia.
27 de novembre 2013
VERSIONS BÀRBARES DE CANÇONS CATALANES
L'autora de Pim pom. Versions bàrbares de cançons catalanes, Barbara Van Hoestenberghe, és una música flamenca entusiasta que s'ha fet seves unes quantes cançons catalanes, i n'ha fet unes versions que emocionen. El resultat de la descoberta i el procés d'aprofundiment personal de cada peça es plasma en aquest llibre deliciós i en el CD de les gravacions que publica Viena Edicions. La Barbara ha revisat alguns temes del cançoner català popular, en d'altres n'ha fet un arranjament nou i en d'altres, aprofitant la lletra o una melodia popular, n'ha creat una cançó nova. Les petites formigues de Joan Llongueres, Les nenes maques, El cant dels ocells, Muntanyes del Canigó... ja tenen una altra lectura, vital, singular. En vindran més.
26 de novembre 2013
NOSALTRES TOTS, CASTELLERS
Nosaltres tots, castellers. © Fina Veciana, 2013 |
Dues pintures referides al món dels castellers. © Fina Veciana, 2013 |
L'artista plàstica reusenca Fina Veciana ha fet una sèrie de pintures en homenatge als castellers. N'ha fet una interpretació estilitzada, personalíssima, en ocasió de l'exposició col·lectiva «Castells i Castellers», a la sala Sant Roc de Valls. Ha triat com a suport textual el poema Nosaltres tots, castellers de Salvador Espriu. Un poema bell i corprenedor, que consta de deu haikus i parla de la força i de l'equilibri, del seny i la rauxa. La pintora fa també amb aquest gest un homenatge al poeta en el centenari del seu naixement.
Nosaltres tots, castellers, de Salvador Espriu
S'aixequen torres / en esborrats vestigis / de mortes danses.
Truquen a portes / d'oblit. Desempresonen / llum, ales, aire.
Nua bellesa, / nom sol enllà del nombre, / esclat de festa.
Volem la força / dins l'ordre perfectíssim /de la mesura.
En equilibri, / molt lentament ens alcen / castells de somnis.
Seny, no podríem / acollir-nos per sempre / al teu refugi?
Dreçats captaires, / sense plors ni temença / venim a prínceps.
Homes, la mida / del món, rompem silencis, / triomfs, abismes.
Agermanem-nos / sota l'esplendorosa / pau d'un llarg dia.
Per servir l'únic / senyor que tots triàvem: / el nostre poble.
L'artista reusenca a l'exposició Castells i Castellers, a Valls |
23 de novembre 2013
CARLES FORCADA, IN MEMORIAM
Camins de cal Forcada. Foto: © Paüls |
Voluntat viva
de camins i de marges,
gent i paisatge.
Subtil aparellaves
terra, llei i respecte.
22 de novembre 2013
KENNEDY: DEL BLANC I NEGRE AL COLOR
La memòria en blanc i negre agafa color 50 anys després gràcies al vídeo d'una pel·lícula domèstica inèdita del 22 de novembre del 1963 apareguda només fa tres anys.
21 de novembre 2013
PLAERS ASSEQUIBLES
Vermut en fresc a Cambrils. Foto: © Paüls |
Caminar sobre fulles seques,
estendre roba rajant sobre la terra,
un vermut a tocar del mar. Plaers.
20 de novembre 2013
DIA MUNDIAL DE LA INFÀNCIA
La humanitat ha d'atorgar a l'infant el millor d'ella mateixa.
Declaració Universal dels Drets de l'Infant, 1959 (preàmbul)
Llegiu en aquest mateix blog:
Després de 50 anys de la Declaració dels Drets dels Infants19 de novembre 2013
PA SOLIDARI
Pa solidari al Forn Mistral del C/ Torres i Amat, 7. Foto: © ASA |
18 de novembre 2013
ELS PREMIS BUTACA
Els Premis Butaca són els guardons de referència del món del teatre professional a Catalunya. Els premiats són escollits exclusivament per votació popular del públic. La festa de lliurament d'aquesta XIX edició tindrà lloc el 3 de desembre, a la Sala Tallers del Teatre Nacional.
Vegeu els comentaris dels muntatges teatrals nominats:
Els feréstecs (Teatre Lliure)
El nom (Focus)
L'onada (Teatre Lliure)
Barcelona (Teatre Nacional)
28 i mig (La Perla 29)
La Bête (Teatre Nacional)
Podeu votar totes les categories aquí (fins al 26 de novembre):
15 de novembre 2013
LA CASA QUE TINC
Rusc al refugi de la Vinyeta. Foto: ASA 2013 |
Per si em cal repòs
que la lluna hi vingui;
i quan surti el sol
que el bon dia em digui.
Que al temps de l'estiu
niuï l'oreneta
al blanc de calç ric
del porxo amb abelles.
JOAN SALVAT-PAPASSEIT. La casa que vull
14 de novembre 2013
ZOOMWATTS, AL POLIORAMA
Zoomwatts Autors: Anna Fité i Saki Guillem Teatre Poliorama, Barcelona |
13 de novembre 2013
BOLXEVICS, A LA BIBLIOTECA DE CATALUNYA
Bolxevics Autor: Aleix Aguilà. Direcció: Júlia Barceló Biblioteca de Catalunya, Barcelona |
12 de novembre 2013
NEDANT CAP A LA MAR DE LA XINA
Nedant cap a la mar de la Xina Dramatúrgia i direcció: Paul Berrondo. Música: Jordi Busquets. Teatre. Almeria Teatre, Barcelona |
11 de novembre 2013
HOTEL CURIOUS
Hotel Curious, habitació amb fotografia del parc Güell al capçal. |
A la bústia de casa nostra a BCN ha arribat el fulletó d'un hotel del carrer del Carme: Hotel Curious. La proposta publicitària és original: ens ofereixen el 10% de descompte pel fet que som veïns. Diuen que, si tenim visites de familiars o amistats i no els podem allotjar a casa, que el seu hotel és la millor opció.
Me n'informo i vaig de sorpresa en sorpresa. L'hotel Curious és un hotelet nou, al barri antic, familiar i econòmic (una estrella). Decorat amb murals fotogràfics de monuments i llocs emblemàtics de Barcelona, té la confortabilitat i els serveis que trobaríem a qualsevol establiment actual d'alta gamma: Wi-Fi, aire condicionat, TV TFT Satèl·lit... i atendran la clientela en català (també). La sensibilitat de país arriba a la butxaca: tothom qui acrediti haver nascut als Països Catalans o que hi resideixi tindrà descompte, "...perquè volem que els de casa se sentin rebuts com cal." Inaudit.
Per saber-ne més:
Carrer del Carme, 25 Barcelona
10 de novembre 2013
MIQUEL MARTÍ I POL, A L'«ARA»
Tot el que ara voldria és imprecís i bell:
vent i camins i les mans plenes d'aigua
i un cos puixant com una bèstia jove.
MIQUEL MARTÍ I POL
En commemoració dels deu anys de la mort de Miquel Martí i Pol, el diari «Ara» publica el dossier 10 anys sense Miquel Martí i Pol. Un cop més, l'«Ara» reivindica sense complexos la literatura. Singular.
09 de novembre 2013
SEGURETAT CIUTADANA
Seguretat ciutadana. © Paüls |
Sóc un paper, només: un arbre de papers.
VICENT ANDRÉS ESTELLES
VICENT ANDRÉS ESTELLES
Havem escrit papers, innombrables papers...
08 de novembre 2013
AL CARRER
Foto: © Josep Masanés |
Al carrer de llambordes,
un home fa el que pot
per enganyar la gana.
Ramats armats amb càmeres
hi troten displicents.
LENA PAÜLS
Poema de Teló de fons