07 de desembre 2019

CRÒNICA DE LA PERFORMANCE 'BOMBES DE LLAVORS'

 
i/o

Veus: Mònica de Dalmau Mommertz, Antònia Farré i Andreu Sotorra.
 
«I en llançarà els pinyols
al mar perquè neixin noves illes»
W. Shakespeare

Els projectes els impulsen, els fan avançar o els encallen les persones. Són les persones qui els donen sentit. És una obvietat que s'ha fet patent a la performance de Bombes de llavors, un projecte artisticoliterari que pretenem que deixi marca per allò que diem i per com ho diem. «Us convidem a viure una experiència multidisciplinar de l'art que obre interrogants», vam dir als que volguessin acompanyar-nos. Fons i forma, efímer per fora, dens per dins. No ens hi posem per poc.

L'objectiu d'aquest vespre és mostrar com vint llavors artístiques que han arrelat en les meves paraules, trauran llucs, floriran i fructificaran interpretades amb la força expressiva de les veus, la sensualitat dels cossos, els subratllats musicals i els silencis significatius. Volem compartir preguntes, ens hem preparat per formular-les bé i en volem gaudir.

Foto: Mònica de Dalmau Mommertz
Abans d'obrir portes, passem una a una per una dutxa de divuit mans i hem pogut palpar des d'aquell instant una tranquil·litat lluminosa en les performers Laia Espallargas, Teresa Llorach, Sara Mauri, Martina Rius Mauri, en les rapsodes Antonia Farré i Alba Closa i en la música Cristina Duran. Irradien serenitat, la Carme Andrade i la Fina Veciana, guionista i directora de la performance, respectivament.  

Acaba d'arribar la Mònica de Dalmau, l'autora del pròleg i de l'epíleg, i fotografia les que ja hem arribat. El coautor Josep Lomas també ha vingut molt abans de començar i ocupa el lloc que té destinat, abans que entri el públic. A l'assaig general d'ahir va portar el transistor antic, ametlles amb clova que guarda la Laia i les fulles seques que ara ja són al seu lloc a l'escenari. Parlem del Marc Pérez Oliván que es perdrà la presentació perquè a la mateixa hora inaugura exposició a València. Tampoc hi poden ser la Rosa Virgili, convalescent, i la Cesca Toledano, que va seguir l'assaig general d'ahir.
 
Va com va, minut 17:03
.
 ..tel espurnejat per punts contrastants de color 
viu i animat com són la canalla, la llum, la festa 
o el moment present, a més de la sempre mirada
positiva de l'esperança com si fos estam.
Mònica de Dalmau. Del pròleg.

Mitja hora abans de començar, a l'escenari hi ha la petita Martina que balla amb un cercolet del Ball de Cercolets infantil, la Cristina percudeix un zenko amb unes baquetes, i una performer amb màscara blanca, que diríem que és la Carme. L'Alba i l'Antònia assagen els textos. La Fina i jo a cada costat de l'empostissat a punt de respondre les preguntes que ens farà la periodista Ariadna Escoda, en una connexió en directe per a la Xarxa de Comunicació Local, connecti.cat. Encara que no surti a la fotografia, a la sala del fons, la Sara té exposat els fulls del guió i els materials preparats per a cada acció artística.

 
En el ritual poètic, els objectes actuen com mèdiums 
 per assolir un estadi festiu encara que no exempt 
de gotes de pessimisme, —les mínimes— i d’aquesta manera
 estalviar-nos els perills de l’enfonsada.
Carme Andrade. Article Re-creació de bombes de llavors

A fora, al bar, es van acumulant les persones que viuran amb nosaltres l'aventura creativa. Les rep la Martina i els lliura els punts de llibre on hi ha l'enllaç del llibre digital i una llavor de llimoner. N'hem fet setanta i queden curts. Els darrers que entren reben una aglà d'alzina surera dels boscos d'Escornalbou. 

La performance s'inicia amb la introducció «L'art no és mai innocent.
L'art no és mai neutral».
Cadires per a tothom, com si les haguéssim comptat. Setanta-cinc. I, puntual, arrenco amb quatre minuts i mig d'introducció, la síntesi de la qual és aquesta:
«La cultura sempre està en relació amb la societat del seu temps. En aquesta època inquietant de vulneració de drets, de repressió i de censura, l'art i la literatura tenen més sentit que mai, perquè ens conviden a reflexionar i ens desvetllen preguntes. Bombes de llavors, amb un oxímoron per títol, 'bomba' ens remet a destrucció i 'llavor', al tresor de la vida latent. La combinació és explosiva a favor de l'esperança activa. Prenem com a referent aquesta arma pacífica i l'emprem en sentit figurat. Imatges i paraules fusionades, esclataran plàsticament, al voltant de la idea d'esperança, a favor de crear horitzons, d'obrir interrogants. El projecte creatiu Bombes de llavors no hauria estat possible sense tantes sinergies inspiradores com les que es desplegaran aquí».

I, sense deixar respirar l'auditori, l'Alba diu la citació de Shakespeare i la Carme puja a l'empostissat amb un vestit llarg de color pedra i, davant de la seva aiguada xinesa Dempeus sempre, fa el gest de la Dona treballadora de l'escultor reusenc Ramon Ferran.  Rebrega un foli-llavor fent-ne una bola i el col·loca junt amb els altres trenta-nou que duu al cistell de sota del braç.  L'Antònia i l'Alba diuen un fragment de la prosa poètica, que acaba així: «Dempeus sempre. I si us decanteu, que sigui per la càrrega de grana. Sembrada a punt» 
I a partir d'aquesta primera acció sembrada, anem enllaçant les dinou obres d'art amb les dinou proses poètiques de la resta del recull, amb transicions musicals de la Cristina. Us remeto al reportatge gràfic (fotografies i vídeos):
 
Cliqueu la imatge per accedir al reportatge gràfic
Els assistents han taral·lejat L'estaca de Lluís Llach, s'han penjat la pluja groga als cabells, a l'espatlla, per collaret i, per cloure la performance, la Fina demana que despleguin les llavors —vint folis amb les imatges i vint folis amb les proses poètiques—, que les aparellin i les pengin al fil de l'esperança que hi ha preparat al fons de la sala.
L'esdeveniment es clou amb la Martina i alguns assistents desplegant pancartes "La llibertat per créixer, florir, fruitar".

«Les màscares i els antifaços participen d’una festa 
de disfresses on no amaguem només  rostres vells i
cansats; també les pors, el desig, el bes no donat, 
la carícia només dibuixada... En aquest  ball res 
no es manté quiet. Tot belluga en l’ànsia  de  llibertat 
per créixer, per florir i per fruitar.»
Carme Andrade. Article Re-creació de bombes de llavors


«...les dones deixen de ser pomes i petroli, i
 l'ametlla fa de mare, sàvia arrecerada a
 les dunes que plora la tempesta. Fes i calla.»
Mònica de Dalmau. De l'epíleg

Mosaic fet en col·laboració
amb Mariona Rabascall Francisco
A l'estiu, quan publicava el llibre digital amb la portada dissenyada per la Fina  i amb pròleg i epíleg de la Mònica, pensava en un format no convencional de presentar-lo. El que hem aconseguit amb tantes sinergies ha superat les meves expectatives. No estem col·lectivament millor que el dia 17 d'octubre, quan vam ajornar la presentació per respecte als presos polítics que tres dies abans rebien la sentència venjativa, però no podíem defallir. «La cultura sempre és subversiva», ens recordava la Mònica. Alhora que la Carme i la Fina es feien seu el projecte, hi aportaven contingut plàstic i l'omplien de sentit conjuntant totes les sensibiliats a l'entorn de la idea d'esperança activa:

«El terreny està preparat i les llavors colgades 
a punt per germinar a la primera gota. 
¿Esperarem estoicament que plogui?»
De 'Cadires buides', dins Bombes de llavors.

També en l'etapa prèvia de difusió, Bombes de llavors ha estat protagonista de sinergies benvingudes:  Marta Ferré, directora i presentadora del progama 'Va com va', al Canal Reus TV ens ha entrevistat dins la secció 'Entre pinzells', que coordina la Fina. Vegeu-ne aquí el vídeo.  La Marta va gestionar la  connexió en directe al programa Connecti.cat, de la Xarxa de Televisions Locals.

També el diari  Més, a la contraportada, ens va dedicar una entrevista realitzada per la periodista Cristina Serret. 
I les accions de la performance han estat fotografiades i n'han fet vídeos: ASA, Farners Casas, Josep Coca, Francesc Corpas, Mònica de Dalmau, Joan Ferrando, Humbert Ferré Cervera, Elena Giménez, Sara Mauri, Lena Paüls, Núria Olesti, Cesca Toledano i Fina Veciana.
Al Centre d'Art Cal Massó hem comptat amb l'exquisida professionalitat de Marta Grau, gestora de l'espai,  i amb el suport tècnic de Marta Tersol. Des de l'inici del projecte, ens han ajudat a difondre'l, ens han acollit a l'espai i han estat amatents tothora dels aspectes tècnics. Un regal.

Em sembla que no m'equivoco si dic que qui hagi viscut aquesta experiència creativa trigarà a oblidar-la. Tot el que vivim intensament ho aprofitem com a recurs vital i m'agradaria que aquesta presentació hagi estat una eina de reflexió per obrir l'horitzó de potencialitats a d'altres creadors.

«La llibertat va a concurs. Facin joc, posin preu, comprin 
butlletes, la tómbola no tanca mai. Els besos s’oculten 
als soterranis de les cases,  les carícies estan dibuixades 
a la paret de les cel.les, estem fora de la llei, ens vam 
passar de la ratlla, de la SEVA ratlla, quan els nens i les
 nenes conillets amagadets construíem castells de sorra 
a la platja del desig, quan jugàvem a la cluca sota un cel
 ple d’innocents núvols. De cop i volta l’adult 
que portem dins es desvetlla.»
Carme Andrade. Article: Re-creació de Bombes de llavors
 

«La llibertat és encara un esgrafiat
i en neixen ganivets de la llicorella.»
Mònica de Dalmau. De l'epíleg
 
***

HEMEROTECA

* Bombes de llavors, en llibres objecte. «Pont d'Enseula», 18-6-2023

* Pòdcasts de 'Bombes de llavors' «Pont d'Enseula» i «Punt i a cap», 28-XI-2022

* Bombes de llavors imperdibles. Blog «Pont d'Enseula«, 2- IX-2022

* Sílvia Fornós: Rememorar poemas, relatos e historias. «Diari de Tarragona», 18-VIII-2021

* Art i creacions literàries en xarxa. Blog «Pont d'Enseula», 1-I-2021

 * Invitacions a la lectura de Bombes de llavors. Blog «Pont d'Enseula», 7-I-2020

* Reportatge gràfic de la performance de presentació. Fotografies i vídeos de diversos autors. 28-XI-2019

* Reportatge en directe al programa 'Connecti.cat',  de la Xarxa de Comunicació Local, amb la periodista Ariadna Escoda. 28-XI-2019.

* Re-creació de bombes de llavors. Blog «La casa del racó», de Carme Andrade, 4-XII-2019

* Entrevista a la contraporta del diari «MÉS», a càrrec de Cristina Serret, 27-XI-2019

* Agenda Cultural gencat.cat, presentació del llibre digital, 28-XI-2019

* Invitació a l'esclat de 'Bombes de llavors'. Blog «Pont d'Enseula«, 21-XI-2019

* Esdeveniment a FB: 'Performance de presentació de Bombes de llavors'

Bombes de llavors, de Lena Paüls. Blog «La casa del racó», de Carme Andrade, 13-XI-2019

Bombes de llavors, armes pacífiques. Article de Lena Paüls. ReusDigital, 4-XI-2019

* Presentació de 'Bombes de llavors'. Cal Massó, agenda 17-X-2019

Entrevista a «Canal Reus TV». Programa 'Va com va', 15-X-2019

Un nus no va mai sol, preparant l'attrezzo. Blog «Pont d'Enseula»

Un tast de 'Bombes de llavor' (booktrailer). Blog «Pont d'Enseula»

* 'Bombes de llavors'. Ressenya al web de Lena Paüls

Bombes de llavors, la cinquena creació col·lectiva. Blog «Pont d'Enseula», 8-VIII-2019

* 'Bombes de llavors' Publicació digital de proses poètiques il.lustrades, Artmajeur, Rosa Virgili Abelló, 7-VIII-2019

Què són les bombes de llavors?. Blog «Pont d'Enseula», 10-VII-2019