04 de maig 2010

MUSEU DE L'AVI: L'AMETLLA



Abella de la mel, en plena funció
pol·linitzadora d'una flor d'ametller.
Foto: © Ferran Turmo







Jordi Rabascall, propietari de la col·lecció del MUSEU DE L'AVI de Duesaigües, extraient la mel d'uns ruscos situats a les seves terres. Foto: Montserrat Francisco, 2010


L'ametller és un arbre que s'adapta bé als terrenys secs de Duesaigües. Prefereix els estius càlids i secs i els hiverns suaus. Aquí no ha estat mai majoritària la producció d'ametlla. Des que se'n té record, ha estat complementària de l'oli i de l'avellana. Ara, bàsicament, només se'n destina al consum familiar. La varietat més apreciada aquí és la Marcona, que floreix entre finals de gener i mig març. Després, el vent suau i les abelles tenen un paper decisiu en la pol·linització. El fruit es cull a mig setembre.
En l'actualitat la collita de l'ametlla encara es fa així: amb una vara o bastó es baten els fruits de l'arbre, que van caient sobre una borrassa que s'haurà estès a sota la copa de l'ametller folrant el terra. Es repleguen les ametlles de la borrassa i es col·loquen en sacs. A casa es treuen les pellofes, que abans s'aprofitaven com a menjar de les ovelles. Un cop trencades les ametlles, s'aprofitaven les closques per al foc o les estufes.
L'ametlla es menja tant crua com torrada. És l'ingredient principal dels panellets i del menjar blanc. És un dels components dels postres de músic (amb l'avellana, la nou, les panses, els pinyons...) L'ametlla crua pastada amb sucre és el massapà de diverses galetes i del torró nadalenc. És la fruita seca imprescindible a la salsa de romesco i a la salsa per als calçots.

Collita d'ametlla marcona del jardí de llicorella. Foto: © Paüls, 2009